Portfolio


Mount Calvary Christian Preschool, Classroom

Mount Calvary Christian Preschool

Acton, Massachusetts Renovation provided a new, four-classroom pre-school addition and an accessible entrance, expanded parking lot, and new outdoor play space. The original church was renovated and new building systems were included. An exterior courtyard was enclosed to create a nursery, restrooms, offices, and meeting rooms. The original fellowship hall


Tufts Interfaith Center, Exterior view

Interfaith Center, Tufts University

Medford, Massachusetts Renovations to 58 Winthrop Street involved selective demolition and additions for the creation of a new university interfaith center, for use by multiple faith groups, as well as other campus groups. The project scope included restoration of an old multi-purpose room, enlarging windows, and providing accessible entrances and


Sunderland Public Library, Exterior view

Sunderland Public Library

Sunderland, Massachusetts The new Sunderland Public Library is located adjacent to the Town Offices and the Town Recreation Fields. Planned for ease of use and efficient operations by staff, the new library provides a separate children’s room, meeting room, and reading areas. Johnson Roberts Associates provided both building design and


Blackstone Library, Front Exterior view

Blackstone Public Library

Blackstone, Massachusetts The new Blackstone Public Library was designed to reflect the architectural heritage of its context in this historic mill town. In the children’s stacks, a local artist was hired to create sculptural shelving ends with colorful animal, hot air balloon, and train motifs. Throughout the rest of the


South Hadley Public Library

South Hadley, Massachusetts The new South Hadley Public Library is sited on a bluff above the dam on the Connecticut River on what had been an abandoned industrial site. The two-story library provides children’s services, new book browsing and meeting rooms on the first floor and adult collections on the


Northborough Free Public Library

Northborough, Massachusetts The historic Northborough Free Public Library is an early 1900s granite Richardsonnian building. Johnson Roberts Associates renovated and restored the original building and added a new section within a challengingly tight linear site. The addition, which more than triples the size of the library, is clad with a


Moses Greeley Parker Memorial Library

Dracut, Massachusetts The addition and renovation to the Moses Greeley Parker Memorial Library more than triples the size of the existing library. The new addition curves around the original 1922 library building, whose restoration becomes the architectural focus of the new design. The first floor holds the children’s area, meeting


Peter Noyes Elementary, Library

Peter Noyes Elementary School

Sudbury, Massachusetts Renovations to the Peter Noyes Elementary School resulted in a state-of-the-art facility equal to other schools recently built in the community. Existing Classrooms were converted into five kindergarten classrooms, a new library, a world language classroom, and a computer room. A complete renovation of the gymnasium, new instrumental


Lithgow Public Library

Augusta, Maine Additions and renovations to the Lithgow Library will modernize services and create a 31,755 SF space, more than triple the size of the current library. The planned expansion respects the original building, which is listed on the National Register of Historic Places, while providing expanded technology access, an


Northern Essex Community College, Bookstore

Northern Essex Community College Bookstore

Haverhill, Massachusetts Located in the Behrakis One-Stop Student Center, the Northern Essex Community College bookstore sells a variety of books, apparel, snacks, and supplies to the campus population. The space, which formerly housed a commercial kitchen, was renovated with new wall, ceiling, and floor finishes, HVAC distribution and lighting. The


Sixteen Acres Library, Entrance

Sixteen Acres Library

Springfield, Massachusetts The Sixteen Acres Library is the busiest branch library in Springfield, Massachusetts. A new addition located in front of the original 1960’s building creates a new entrance, children’s department and meeting rooms. A tree motif was developed for the interior for the Children’s Room. An interior structural column


Mason Library, Interior view

Mason Library

Great Barrington, Massachusetts Johnson Roberts Associates worked design through construction for the addition, restoration, and renovation of an historic public library. The addition provides access to the library, a new elevator, and room for a new children’s department. Considerable sitework was also performed to provide access at the main entrance—where


Concord Free Public Library, Artrium

Concord Free Public Library

Concord, Massachusetts Renovations and additions to the Concord Free Public Library feature a new entrance for patrons and expanded collections and services for children, young adults, and adults. New conference and special collections spaces are provided for patrons. The historical portions of the building were restored. Renovations to the entire


Wenham Police Station

Wenham, Massachusetts Construction for renovations of the Wenham Town Hall and for a new Wenham Police Station are are complete. Renovation of the original Town Hall, built in 1850, includes construction of an addition containing an accessible entrance, egress stairs and elevators, and interior renovations. The new Wenham Police Station


St. Joseph's Elementary School, Exterior view

St. Joseph’s Elementary and Monsignor James Haddad Middle Schools

Needham, Massachusetts The addition to St Joseph’s Elementary School and the Monsignor James Haddad Middle School expands and improves academic areas and creates a new gymnasium. The middle school is expanded through a building addition containing a gymnasium, technology classroom, art room, and a new cafeteria and complete renovation of


Shute Memorial Library, Interior view

Shute Memorial Library

Everett, Massachusetts Renovations to the historic Shute Memorial Library in Everett, Massachusetts include significant improvements to the existing interior, and the addition of a new wing. The renovated structure includes a new accessible entrance on street level, an elevator and new central stairwell, new reading areas and a children’s craft


John Bapst Memorial High School

John Bapst Memorial High School, Bangor, Maine New construction and renovations were needed to keep this Bangor, Maine day & boarding school up to date and primed for its new stream of international boarding students. Since 2008, Jeff Davis, now at Johnson Roberts Associates, has been tackling a list of


Pelham Library & Public Safety Building

Pelham, Massachusetts Johnson Roberts Associates provided full architectural services for a combined library, police, and fire station for the town of Pelham, Massachusetts. Situated on a steeply sloped site, this facility provides 7,500 square feet of library services on the upper floor. Police and Fire offices and emergency equipment are


Effingham Public Library, Children's Room

Effingham Public Library

Effingham, Illinois The Effingham Public Library, replacing the Helen Matthes Library, has relocated to a former bank building. Johnson Roberts Associates converted 27,000 square feet of interior office space into a modern library facility—complete with circulation, reading, book stacks, work, study and meeting areas. The improved design allows for efficient


Pelham Elementary School, Interior view

Pelham Elementary School

Pelham, Massachusetts Johnson Roberts Associates’ design expands the facility to meet programmatic requirements for cafeteria space, kindergarten classrooms, and rooms for special education and remedial programs. Additional office spaces to accommodate a health and counseling department, teacher planning, and a computer lab were also included. The 8,500 SF addition is


EZ-Pass Service Center, MassDOT

Boston, Massachusetts The EZ-Pass Service Center is currently housed in a non-universally accessible area of a 1960s-era MassDOT building, located in East Boston. To meet accessibility requirements and to answer to increased customer volume, the EZ-Pass Service Center will move to another part of the building: an underused garage bay.


Worcester State University, Mary Cosgrove Dolphin Art Gallery, Entrance

Mary Cosgrove Dolphin Art Gallery at Worcester State University

Worcester, Massachusetts Johnson Roberts Associates provided a conceptual design for a new art gallery space within an existing campus building. Designs for renovation include a new wall and floor finishes, new lighting, new humidification and HVAC systems, modification of existing interior curtain wall system, and installation of movable partition systems


Berkley Town Hall

Berkley Town Hall

Berkley, Massachusetts The new Berkley Town Hall is located on the site of the former town offices, and houses both the Berkley Town Offices and the Council on Aging in a single-story building.


East Longmeadow Library, Exterior view

East Longmeadow Public Library

East Longmeadow, Massachusetts The new East Longmeadow Public Library is located on the site of the former library, and is attached to the historic brownstone Town Hall. East Longmeadow was the site of several Brownstone quarries which once supplied stone to New York City and Boston. To complement this original


Wenham Town Hall, Front exterior view

Wenham Town Hall

  Wenham, Massachusetts Situated on Wenham Common, Wenham Town Hall is a wood-framed structure built in 1842. The building had been modified often enough that major structural and water infiltration issues developed and needed to be resolved. Johnson Roberts Associates addressed these issues as part of an overall renovation and restoration


Hopkinton Public Library

The Hopkinton Public Library was housed in two well-loved historic structures (the original historic library and an adjacent church) that were previously linked together. The renovations and additions reorganized the library and expand the existing historic stuctures from 7,000 SF to 22,500 SF. The renovation is designed in sympathy with

Leicester Public School, Visioning Session

Leicester Public Schools

Leicester, Massachusetts In 2014, Johnson Roberts Associates was tasked with a number of studies to uncover new solutions for the Leceister Public Schools, including a comprehensive assessment of the physical conditions of the entire 5- building network, the confirmation of projected enrollment; the re-programming of grades PK-12 educational infrastructure, and


John Curtis Free Library

Hanover, Massachusetts The additions and renovations to the John Curtis Free Library in Hanover, MA, restore the original historic library and expand the library to 19,000 square feet with a new two-level addition. A new handicapped-accessible main entrance is located to the rear of the building, facing the new parking


Townsend Public Library & Senior Center

Townsend, Massachusetts The Townsend Public Library and Senior Center is designed as a “town village,” comprised of a library, a meeting facility, and a senior center. Each facility is linked by a portico-like corridor between the three buildings, providing access for the library and senior center to the meeting facility


Quinsigamond Community College, Anatomy Lab

New Anatomy Laboratory, Quinsigamond Community College

Worcester, Massachusetts Johnson Roberts Associates provided design services for the renovation of a large media lab and adjacent smaller computer study room in a 1970s campus building to create a combined 1,350 square feet of classroom space, converted for use as a new anatomy lab. A new ceiling, floor, HVAC


Haston Free Public Library

North Brookfield, Massachusetts The addition and renovations to the historic 1890 Haston Free Public Library restore the original library and provide much-needed extra space for expanded library services. Located on a tight site with limited room for expansion, the Haston Free Public Library project was a challenge. Careful planning allowed


Gale Memorial Library

Laconia, New Hampshire The addition and renovation to the Gale Memorial Library has restored the original 1888 granite building and created a new addition providing handicapped access, meeting rooms, and expanded book capacity. The addition, which doubled the size of the library, was designed to complement the Victorian architecture of


Charlton Public Library

Charlton, Massachusetts The addition and renovation to the Charlton Public Libary has restored the original 1905 Dexter Memorial Hall library building, and provided a new addition to double the size of the library. The renovations and addition provide improved accessibility, expanded reading and study spaces, a restored historic meeting hall,


Acton Congregational Church, Exterior view

Acton Congregational Church

Acton, Massachusetts Additions and renovation to the Acton Congregational Church provide new religious education classrooms, meeting rooms, a music room, a church parlor, a new kitchen, and a renovated fellowship hall. The additions were designed in the same architectural style as the original church, in compliance with Acton Historic District


Granby Library, Young Adult Room

Granby Public Library

Granby, Massachusetts The Granby Public Library is a new building on a new site, close to the Granby town common. The new building houses a new children’s library, teen room, meeting spaces and greatly expanded adults collections and reading rooms. The building is designed to recall the architecture of the


Ayer Town Hall

Ayer, Massachusetts Johnson Roberts Associates prepared a study and a plan to preserve and restore this historic 1876 building. The project includes the insertion of an elevator and an egress stair, access accommodations, complete interior renovations, preservation of the historic interiors, and restoration of the polychromed brick, tile, and stone


Tufts University, Campus Meeting Center, Exterior view

Campus Meeting Facility, Tufts University

Medford, Massachusetts This former church is an ideal location for university use. Frequent meetings with the leadership of the University identified possible uses that could be served by the facility. In renovating the facility for its reuse by the college, the religious iconography and stained glass windows were returned to


Phillips Exeter Academy, Dunbar Archive Entrance

Dunbar Archives Entrance, Phillips Exeter Academy

Exeter, New Hampshire Phillips Exeter Academy needed to provide a cover for an existing exterior entrance stair to the Academy Archives. A durable steel frame with metal windows, frosted glass and a lead coated copper roof was selected by the academy representatives from several design alternatives.


Lunenburg Public Library

Lunenburg, Massachusetts The Lunenburg Public Library is organized around a central reading hall for adults, containing browsing, reference, and periodicals areas. The children’s department is designed to spark a child’s imagination with a sun, moon, and stars motif, inspired by the book Kingdom of the Sun by Jacqueline Mitton. Seeing


Centerville-Osterville-Marstons Mills Fire Rescue Station #3

COMM Fire Rescue Station #3

Marstons Mills, Massachusetts The new Centerville – Osterville – Marstons Mills Fire Rescue Station #3 in Marstons Mills, MA, is sympathetic to the surrounding Cape Cod vernacular buildings, materials, and compositions. The massing of the building reinforces the functional zones of the fire station barn as apparatus bays and farm


Leverett Public Library

Leverett, Massachusetts The new Leverett Public Library is designed to fit into the rural character of its setting. Using a concept of “big house, little house, back house, barn,” the building is designed to relate to surrounding farm structures. The interior is organized with a wing for adults, a wing


Bridgewater State University, East Common Campus Servery, Salad Bar

East Campus Commons Servery, Bridgewater State University

Bridgewater, Massachusetts The East Campus Commons Servery is a a 5,500-SF facility that serves 3,000 meals to students daily. Renovations included a reorganized floor plan to accommodate increased student traffic, new kitchen equipment, lighting, and room finishes. A different range and presentation of food options reflects the changing food preferences


Pearle L. Crawford Memorial Library

Dudley, Massachusetts The new Pearle L. Crawford Memorial Library replaces the original library on a new site in downtown Dudley. The new Library greatly expands the library’s collections and seating capacity, provides new story time and craft spaces in an expanded children’s department and after hours meeting space for the


Mashpee Library, Front Entrance, Exterior view

Mashpee Public Library

Mashpee, Massachusetts The new Mashpee Public Library replaces the existing library on a site in Mashpee Commons. This project has received LEED Silver certification. The building’s green features include a chilled beam mechanical system, an extensive roof top 20 KWH Photovoltaic system, low water consumption plantings, and an on-site storm


Dracut Town Hall

Dracut, Massachusetts The new Dracut Town Hall is a 23,000 SF building on two floors with a full basement exiting directly to grade to facilitate access to storage space. The main floor houses a large meeting room which can accessed along with the toilets and the cable TV facilities after


Boxford Town Hall, Front Entrance, Exterior view

Boxford Town Hall

Boxford, Massachusetts The new 13,300 SF Boxford Town Hall is the latest addition to the Boxford municipal center. The new two-story Boxford Town Hall is designed with a brick and precast exterior. The first floor of the town hall will contain financial departments and the meeting room, while the second


Boston Public Library, Brighton Branch, Green Wall

Boston Public Library, Brighton Branch

Boston, Massachusetts The Boston Public Library’s Brighton Branch is an active neighborhood facility that was constructed in 1968. Renovations to this 16,000 square foot library provide accessibility and enhanced technology capabilities. The project was awarded LEED Silver certification: sustainable elements include two new entry vestibules for temperature control, all new


Concord Fowler Library, Exterior view

Fowler Branch Library

Concord, Massachusetts The Concord Fowler Branch Library addition and renovation created a new Children’s Department and meeting room and restored the original historic library, including the cupola and skylight. Archival storage was created and designed to accommodate the Library’s historic collections. The renovation also expanded adult services into a lower