Effingham Public Library


Effingham, Illinois

The Effingham Public Library, replacing the Helen Matthes Library, has relocated to a former bank building. Johnson Roberts Associates converted 27,000 square feet of interior office space into a modern library facility—complete with circulation, reading, book stacks, work, study and meeting areas.

The improved design allows for efficient use of the existing building. Glass walls provide visibility for meeting spaces, children’s and young adult areas, making them welcoming to the community.

This project adds flexibility by providing after-hours access to meeting spaces on the lower level. A new Wi-Fi café is conveniently located close to the main circulation path and overlooks the park.

The Children’s Library includes a craft and story room in addition to reading and browsing areas, and is located on the upper level with great views of the historic Courthouse building.

The renovated building features warm and inviting interiors with better circulation, acoustics and visibility. Other improvements include: a new elevator, all new casework and interior finishes, new lighting, improvements to HVAC systems, a new fire protection system, and ADA compliance measures.