Wenham Town Hall


Wenham, Massachusetts

Situated on Wenham Common, Wenham Town Hall is a wood-framed structure built in 1842. The building had been modified often enough that major structural and water infiltration issues developed and needed to be resolved. Johnson Roberts Associates addressed these issues as part of an overall renovation and restoration of the building.

Historically inaccurate modifications that had accumulated over time were removed. Based on photographic evidence, including historic postcards uncovered in our research, we restored the building to its original appearance while also repairing and reinforcing the structure.

Inside, the building houses modern municipal offices and meeting spaces complemented by historically appropriate wood detailing. An addition to the rear of the building provides accessibility directly at grade from the parking area as well as egress stairs and an elevator.

To address the water infiltration issues and ensure a dry basement, the foundation was excavated, parted, and coated with a water resistant mastic and new foundation drains and under slab drains were added.

The new Wenham Police Station is on an adjacent site and provides 5,000 square feet of space.

Wenham Town Hall, Front exterior view

Wenham Town Hall, Interior view

Wenham Town Hall, Exterior side view