The new two-story Reuben Hoar Library in Littleton, MA, will replace the existing three-story facility which is currently housed in a renovated school building, which is cramped, difficult to expand or rearrange, and  structurally unsuited to house a public library. The new facility sits on a wooded site at the rear of the current town hall and senior center complex, and will share parking with those facilities. It is designed to fit into the sloped site at the rear of the existing parking lot, so that patrons will enter at grade into the upper floor which houses the circulation department, adult reading, stacks, quiet study spaces and new materials. Visitors can also take the stairs or the elevator down to the lower floor to visit the children’s and teen libraries, conference rooms and large meeting room. Both floors offer wonderful views of the playfields, woods and hills beyond, and the lower floor opens onto a patio area for outdoor reading and programs. 

This library is pursuing LEED certification, and has a number of sustainable elements included in the design from a high efficiency heating and cooling system, to daylight harvesting that automatically dims the LED lighting, to deep overhangs that shade the windows in summer, and allow the warming sun into the building in winter months. Our design will reduce energy usage by 82%.

  • LEED Silver targeted
  • Utilizes high-efficiency, air sourced heat pumps
  • No fossil fuels used in the building